Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

БЕЗПЕКА ДИТИНИ В ІНТЕРНЕТІ

Date: 22 лютого 2021 о 12:02, Refreshed 22 лютого 2021 о 12:10
259 views

         Безпека дитини в Інтернеті

https://mon.gov.ua/ua/osvita/pozashkilna-osvita/vihovna-robota-ta-zahist-prav-ditini/bezpeka-ditej-v-interneti?fbclid=IwAR0AsYgwrN5wL3RDHRccYyLRWlDflO_OV6_EdicluDjonKepv29NEUabee0

           Бурхливий розвиток комп’ютерних технологій і широке розповсюдження доступу до мережі Інтернет відкриває великі можливості для спілкування і саморозвитку. Дорослі розуміють, що Інтернет – це не лише джерело можливостей, але й джерело загроз. Діти, які сьогодні дуже активно користуються можливостями всесвітньої павутини, дуже часто необізнані про ризики, з якими можуть у ній зіткнутися. Тому завдання, як держави, так і педагогів, і, безумовно, батьків об’єднати зусилля, щоб забезпечити безпеку дітей.
          Інтернет є важливим інструментом для особистого спілкування. Проте ним можуть також зловживати, наприклад, використовувати для розсилання комп'ютерних вірусів і небажаної пошти, отримання інформації особистого характеру для крадіжок, шантажу, переслідувань, розповсюдження і залучення до порнографії, інформування про сайти, небезпечні для дітей, наприклад, про секти, наркотики та їх виготовлення, суїциди, різні види насильства. Ось чому важливо бути обізнаним з питань інформаційної безпеки.

До особистої інформації належать імена та адреси, а також інша інформація, що стосується учнів, зокрема номер мобільного телефону, адреса школи, місце проживання та адреса електронної пошти.

До особистої інформації відносять також інформацію про роботу батьків, їх заробітки, наявність техніки, коштовностей та грошових заощаджень вдома або на рахунках (за матеріалами ресурсу On-ляндія http://www.onlandia.org.ua/ukr/ope.aspx).
 

 Пропонуємо рекомендації, які стануть у нагоді турботливим батькам, які прагнуть зробити роботу дітей в Інтернеті корисною.

 ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕКУ ДІТЕЙ У МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

Пропонуємо декілька рекомендацій, які слід взяти до уваги:

• розміщуйте комп’ютери з Internet-з’єднанням поза межами кімнати вашої дитини;

• поговоріть з дітьми про друзів, з яким вони спілкуються в он-лайні, довідайтесь як вони проводять дозвілля і чим захоплюються;

• цікавтесь, які веб сайти вони відвідують та з ким розмовляють;

• вивчіть програми, які фільтрують отримання інформації з мережі Інтернет, наприклад, Батьківський контроль в Windows*;

• наполягайте на тому, щоб ваші діти ніколи не погоджувалися зустрічатися зі своїм он-лайновим другом без вашого відома;

• навчіть своїх дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонуються власниками сайтів;

• контролюйте інформацію, яку завантажує дитина (фільми, музику, ігри, тощо);

• цікавтесь, чи не відвідують діти сайти з агресивним змістом;

• навчіть своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в он-лайні. Вони не повинні використовувати Інтернет мережу для розповсюдження пліток, погроз іншим та хуліганських дій;

• переконайтеся, що діти консультуються з Вами, щодо будь-яких фінансових операції, здійснюючи замовлення, купівлю або продаж через Інтернет мережу;

• інформуйте дітей стосовно потенційного ризику під час їх участі у будь-яких іграх та розвагах;

• розмовляйте зі своєю дитиною як з рівним партнером, демонструючи свою турботу про суспільну мораль.


 МОЛОДШІ ШКОЛЯРІ (6-8 РОКІВ):

Поради батькам щодо безпечного Інтернету:

Використовуйте батьківській контроль на всіх гаджетах, якими користується дитина - це можна зробити через налаштування смартфону чи браузера, а також за допомогою встановлення програми Star Guard family або Kidslox.

Для безпечного користування дітьми Інтернетом рекомендовано встановити YouTube Kids - це спеціальний формат звичного ютуба, який націлений саме на онлайн безпеку дітей під час перегляду мультфільмів чи відео, а також Safe Search Kids для безпечного пошуку в Інтернеті. 

Перевірте приватні налаштування у додатках, де дитина проводить час. Цестосується геолокації, передачі особистих даних, хто може долучитись в «друзі» чи писати дитині. Варто обмежити спілкування в ігрових чатах з незнайомими людьми та не дозволяти дитині додавати “в друзі” незнайомців.

Проговоріть з дитиною те, що вона може робити в Інтернеті і чого не має робити - домовтесь про час, який син чи донька можуть проводити онлайн, сайти, які може відвідувати та про інформацію, яку може поширювати. Бесіду можна розпочати за допомогою розмальовки чи кросворду, які є в додатках. Спільні домовленості можна зберегти заповнивши сімейну угоду, яку ви 19 20 знайдете в додатках.

Досліджуйте разом – цікавтесь у дитини щодо ігор та додатків, якими вона користується.

Домовтесь про «зони» вдома, де можна використовувати гаджет. Наприклад, рекомендується, щоб дитина не відвідувала ванну кімнату з телефоном та не проводила час наодинці з ним.

Звертайте увагу на віковий рейтинг ігор та додатків – це допоможе зрозуміти, чи підходить така розвага вашій дитині чи ні.

Не викладайте фотографії дитини без її згоди на те. Рекомендуємо не викладати фотографії дітей під час спортивних занять чи на відпочинку у купальниках, чи оголеними, оскільки це може привернути увагу злочинців.

Якщо син чи донька прийшли до вас розповісти про щось неприємне, що з ними трапилось в мережі, то вислухайте його чи її без осуду.

Будьте відкритими до запитань та розповідей дитини про різні ризики й ситуації в мережі. Також поговоріть з донькою чи сином про те, що не вся інформація, яка знаходиться в Інтернеті є безпечною і підходить для перегляду неповнолітнім. Як і в реальному житті, в онлайні є те, що дозволено тільки дорослим.

Поспілкуйтесь з батьками однокласників вашої дитини щодо користування гаджетами під час навчального процесу, про можливі онлайн ризики, встановлення батьківського контролю та реєстрацію у соціальних мережах з 13 років, оскільки згідно офіційних правил соц.мереж саме такий вік є дозволеним для створення акаунта.

ПЕРЕПІДЛІТКОВИЙ ВІК (9-12 РОКІВ):

Поради батькам щодо безпечного Інтернету:

 Використовуйте батьківській контроль на всіх гаджетах, якими користується дитина - це можна зробити через налаштування смартфону чи браузера, або за допомогою встановлення програми  Star Guard family або Kidslox.

Перевірте приватні налаштування у додатках, де дитина проводить час. Це стосується геолокації, передачі особистих даних, хто може долучитись в «друзі» чи писати дитині. Варто обмежити спілкування в ігрових чатах з незнайомими людьми та не дозволяти дитині додавати в “друзі” незнайомців.

Проговоріть з дитиною те, що вона може робити в Інтернеті і чого не має робити - домовтесь про час, який син чи донька можуть проводити онлайн, сайти, які може відвідувати та про інформацію, яку може поширювати. Таку бесіду можна розпочати за допомогою розмальовки чи кросворду, які є в додатках. Спільні домовленості можна зберегти заповнивши сімейну угоду, яку ви знайдете в додатках.

Досліджуйте разом – цікавтесь у дитини щодо ігор та додатків, якими вона користується.

Домовтесь про «зони» вдома, де можна використовувати гаджет. Наприклад, рекомендується, щоб дитина не відвідувала ванну кімнату з телефоном та не проводила час наодинці з ним. Так ви зможете контролювати, що робить дитина в Інтернеті, а також заряджати гаджет в іншій кімнаті.

Звертайте увагу на віковий рейтинг ігор/додатків – це допоможе зрозуміти, чи підходить така розвага вашій дитині чи ні.

Якщо син чи донька прийшли до вас розповісти про щось неприємне, що з ними трапилось в мережі, то вислухайте його чи її без осуду.

Будьте відкритими до запитань та розповідей дитини про різні ризики й ситуації в мережі.

Домовтесь про «зони» вдома, де можна використовувати гаджет. Наприклад, рекомендується, щоб дитина не відвідувала ванну кімнату з телефоном та не проводила час наодинці з ним. Так ви зможете контролювати, що робить дитина в Інтернеті, а також заряджати гаджет в іншій кімнаті.

Звертайте увагу на віковий рейтинг ігор/додатків – це допоможе зрозуміти, чи підходить така розвага вашій дитині чи ні.

Якщо син чи донька прийшли до вас розповісти про щось неприємне, що з ними трапилось в мережі, то вислухайте його чи її без осуду.

Будьте відкритими до запитань та розповідей дитини про різні ризики й ситуації в мережі.

Підлітковий вік (13-16 років)

Поради батькам щодо безпечного Інтернету:

Цікавтесь тим, як підліток проводить час онлайн.

Допоможіть сину чи доньці критично оцінювати те, що він чи вона бачить в мережі, а також перевіряти надійність ресурсів.

Встановіть разом приватні налаштування у соціальних мережах, які використовує підліток.

Розмовляйте про ризики в Інтернеті. Почати таку бесіду можна через прохання допомогти вам на якомусь онлайн ресурсі чи спільному вирішенні кросворду, який знайдете в додатках.

Нагадуйте підлітку про те, щоб перед поширенням будь-якого матеріалу варто уявити, що все, що підліток хоче написати або надіслати, висить на великому білборді перед школою, який бачать усі. Якщо син чи донька не хоче, аби будь-хто міг це побачити, тоді не варто публікувати такі матеріали чи навіть надсилати його в особисті повідомлення.

Якщо син чи донька прийшли до вас розповісти про щось неприємне, що з ними трапилось в мережі, то вислухайте його чи її без осуду.

Нагадуйте щодо збалансованого часу – зміну онлайн активностей на офлайн. Використовуйте ТОП-правил щодо безпечного Інтернету для підлітків, які розміщені у додатках.

Якщо підліток став жертвою кібербулінгу, то поговоріть з нею та підтримайте її. Разом зверніться до адміністрації соціальної мережі чи ігрової платформи зі скаргою на користувача-булера. Якщо булер навчається в одній школі з вашою дитиною, то ви маєте право звернутись до директора школи зі скаргою та з заявою до поліції.

              Використовуючи ці рекомендації, Ви маєте нагоду максимально захистити дитину від негативного впливу всесвітньої мережі Інтернет. Але пам’ятайте, Інтернет - це не тільки осередок розпусти та жорстокості, але й найбагатша в світі бібліотека знань, розваг, спілкування та інших корисних речей. Ви повинні навчити свою дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації.

           Та найголовніше, дитина повинна розуміти, що Ви не позбавляєте її вільного доступу до комп’ютера, а, насамперед, оберігаєте. Дитина повинна Вам довіряти.

Comments:
Only authorized users can leave comments.